Publikované

Profesor mi prezradil, ako ho polyfenoly z hrozna vyliečili z choroby

11.06.2018, zdroj: vysetrenie.zoznam.sk

„Od malička som vyrastal vo vinohrade. K vinárstvu ma priviedol otec. Do tradičnej výroby vína ma však zasvätili rakúski vinári, u ktorých som sa naučil, ako dopestovať kvalitné hrozno a vyrobiť z neho kvalitné víno. Pracoval a praxoval som tam počas štúdií na dvoch vysokých školách. Naučili ma aj to, ako degustovať víno, čo všetko si odborníci všímajú počas jeho hodnotenia a ako správne vychutnávať víno,“ spomína na svoje profesionálne začiatky degustátor, ktorý vďaka svojim vycibreným zmyslom pre chuť a vôňu navštívil mnohé vzdialené krajiny a spoznal najkvalitnejšie vína a odrody hrozna z celého sveta. Napriek tomu považuje slovenské vína za vynikajúce. Mnohé z nich sú podľa neho na svetovej úrovni.

 

 „Máme tu výborné vína. Aj na menších plochách, v malých vinohradoch sú rôzne druhy pôdy, ktoré aj pri jednej odrodovej skladbe zabezpečujú rozmanité štýly vína. Na Slovensku máme vynikajúce nielen biele, ale aj ružové vína. Na súťažiach dostávame zlaté medaily. Veľakrát sa naše vína stali šampiónom v jednotlivých špeciálnych kategóriách. Z našich vín sú milo prekvapení aj cudzinci,“ dodáva vinár.

Pýchou každého vinára je, keď sa mu podarí dopestovať kvalitné hrozno, obzvlášť, keď sa vinohrad chemicky neošetruje a víno sa chemicky „neznásilňuje“. Práve touto cestou sa uberá aj vinohrad Andreja Ondrejmišku. „Momentálne máme vysadané iba biele odrody, ako Rizling vlašský, Tramín červený, Pesecká leánka alebo Muškát moravský. Podarilo sa nám vypestovať hrozno, ktoré sme počas celého roka vôbec chemicky neošetrovali – teda bio hrozno. V priebehu piatich rokov sa nám podarí laboratórnym rozborom hrozna preukázať, že sme vôbec nepoužívali chemické prostriedky. Postupne prejdeme na prísne podmienky pestovania viniča hroznorodého a budeme jedna z mála viníc na Slovensku, ktorá bude mať označenie bio,“ prezrádza.

 

 

Červené víno a polyfenoly z hrozna

Za najosudovejší vinársky zážitok považuje znalec zo Žitavian stretnutie so 75-ročným svetovým degustátorom na prestížnej medzinárodnej súťaži Mundus Vini v Nemecku: „Bola to moja prvá degustácia na Mundus Vini v Nemecku a vedľa mňa sedel jeden starší profesor, ktorý počas celého dňa ani jednu z 50 vzoriek hodnoteného vína nevypľúval, ako sa to má robiť, ale víno, ktoré mal v ústach, celé prehĺtal. Mne to nešlo do hlavy, pretože  ja by som bol už určite opojený, keby som skonzumoval také množstvo vína. Po degustácii som sa ho spýtal na jeho tajomstvo, že prečo vlastne nie je opitý. Povedal mi, že užíva polyfenoly z hrozna, ktoré okrem iného odbúravajú alkohol z krvi. Okrem toho má rakovinu prostaty a tá ho donútila, keďže chcel ďalej žiť, aby našiel  efektívne riešenie nielen tohto zdravotného problému. Začal preto študovať, ako sa choroba vytvára a ako by mohol zabrániť jej ďalšiemu šíreniu, alebo ju úplne eliminovať prírodnou možnosťou liečby. Doktor mu povedal, že keď sa nedá operovať, tak do piatich rokov určite zomrie. Napokon však pod nôž ísť vôbec nechcel a ani nešiel. Prezradil mi, že už desať rokov konzumuje polyfenoly vyrobené nanotechnológiou z modrých odrôd viniča hroznorodého. Vďaka polyfenolom chodí hrávať pravidelne tenis, lieta po svetových degustáciách, aktívne pracuje na univerzite, rakovinu prostaty má pod kontrolou. Choroba je na ústupe a nemetastázuje. Povedal mi, že sa mu nikdy nestalo, že by nafúkal do dregera, keď konzumuje polyfenoly,“ spomína a dodáva, že účinky polyfenolov začal po stretnutí s profesorom ihneď testovať aj sám na sebe a následne vyrábať na Slovensku pod vlastnou značkou.

„Počas mojej práce ako degustátor mi platia za to, že hodnotím víno. Potvrdilo sa mi na vlastnej koži to, čo hovoril pán profesor. Polyfenoly u mňa zmierňujú opojenie, a tak sa lepšie dokážem sústrediť na odborné hodnotenie vína a destilátov. Som vďaka nim oveľa vitálnejší, ja osobne napríklad vôbec nemám po namáhavom fyzickom výkone na farme svalovicu,“ tvrdí s úsmevom degustátor a vysvetľuje, že pôsobením týchto silných prírodných antioxidantov dokážu červené krvinky naviazať oveľa viac kyslíka.

 

„Polyfenoly pomáhajú zrýchliť metabolizmus až o 17 percent a odbúravať z tela škodlivé voľné radikály, ktoré vedci dávajú do súvislosti s rakovinou. Je to tá najlepšia prevencia kardiovaskulárnych chorôb. Mával som problémy so srdcom, na jar som trpel alergiou na peľ. Tieto choroby sa mi úplne vytratili. Ani po veľmi psychicky namáhavých dňoch nie som taký unavený, ako kedysi. Sú vhodné pre športovcov aj ľudí s ochoreniami ako diabetes, dna, reuma či ľudí so zníženou imunitou, športovci nemajú svalovú horúčku a účinne zdolávajú rakovinu“ hovorí a dopĺňa, že hrozno obsahuje viac ako tisíc mikroprvkov a viac ako tritisíc rôznych druhov polyfenolov, z ktorých vedci dôkladne poznajú len okolo 70. Najznámejším aj najprebádanejším z nich je resveratrol. Lekári mu pripisujú silné protizápalové účinky. Ukazuje sa, že by mohol byť 30-krát účinnejší ako vitamín C. Každopádne ich treba užívať ako prevenciu pred civilizačnými chorobami. Polyfenoly z hrozna ľudský organizmus najprv vyčistia a následne ho začnú opravovať a rýchlo regenerovať.

V prípade záujmu preventívneho užívania tohto unikátneho, čisto prírodného produktu (bez chemických aditív, extrakcií a stabilizátorov) kliknite SEM!