


ŽI polyfenoly obsahujú veľké množstvo rôznych polyfenolov, ktoré majú trpkú a horkú chuť, ale blahodárny účinok. Červenú farbu v mikro púdry spôsobujú vodou rozpustné pigmenty- prírodné ovocné farbivo antokyanín. Polyfenoly zodpovedajú okrem iného aj za antioxidačné vlastnosti.
Do dlhého zoznamu prínosov konzumácie týchto zlúčenín vedci pridali aj možnosť ochrany pred zubným kazom. Podľa najnovších výskumov, ktoré zverejnili túto stredu vo vedeckom časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry, polyfenoly zabraňujú baktériám zodpovedným za vznik zubného kazu prichytiť sa o zuby.
Baktérie v zubnom povlaku
Aktivita polyfenolov sa doteraz zvykla pripisovať ich antioxidačným účinkom. Vďaka nim mali tieto zlúčeniny ochraňovať naše bunky pred takzvaným oxidatívnym stresom a s ním spojenými zdravotnými komplikáciami.
Polyfenoly však pozitívne vplývajú aj na baktérie prítomné v našej črevnej mikroflóre, na ktoré vplývajú priamo, nie iba prostredníctvom antioxidačných účinkov. Jav má korene v pôvode polyfenolov, ktoré rastliny produkujú ako ochranu pred škodlivými baktériami.