Publikované

Polyfenoly chránia pred baktériami, ktoré spôsobujú zubný kaz

Polyfenoly zabraňujú baktériám, ktoré sú zodpovedné za vznik zubného kazu v ústnej dutine, aby sa prichytávali o zuby. Ochraňujú teda zuby pred zubnými kazmi.  Horšie, ako zubný kaz je ochorenie paradentóza, ktorej polyfenoly dokážu zabraňiť.
 
Polyfenoly sú látky rastlinného pôvodu, ktoré reťazovými reakciami najúčinnejšie znižujú počet voľných radikálov v ľudskom tele. Významne bránia poškodeniu buniek a tkaniva.  Polyfenoly z hrozna obsahujú komplexnosť viac ako 3000 polyfenolických látok, medzi ktoré patria katechíny, epikatechíny, guercetin, rutín, resveratrol, antokyaníny atď.

ŽI polyfenoly obsahujú veľké množstvo rôznych polyfenolov, ktoré majú trpkú a horkú chuť, ale blahodárny účinok. Červenú farbu v mikro púdry spôsobujú vodou rozpustné pigmenty- prírodné ovocné farbivo antokyanín. Polyfenoly zodpovedajú okrem iného aj za antioxidačné vlastnosti.

Do dlhého zoznamu prínosov konzumácie týchto zlúčenín vedci pridali aj možnosť ochrany pred zubným kazom. Podľa najnovších výskumov, ktoré zverejnili túto stredu vo vedeckom časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry, polyfenoly zabraňujú baktériám zodpovedným za vznik zubného kazu prichytiť sa o zuby.