Publikované

Diétne polyfenoly na liečbu Alzheimerovej choroby – budúci výskum a vývoj.

Polyfenoly sú najrozšírenejšími zložkami našej dennej stravy a zaberajú hlavnú časť prírodne sa vyskytujúcich fytochemikálií v rastlinách. V súčasnosti získavajú polyfenoly vo vedeckej obci osobitnú pozornosť. Kvôly ich „zdravotnému riziku“ v dôsledku svojej antioxidačnej kapacity a schopnosti vylučovať voľné radikály, ktoré sa tvoria počas patologického procesu, ako sú rakovina, kardiovaskulárne ochorenia a neurodegeneratívne poruchy. Alzheimerová choroba, jedna z bežných foriem demencie, je zložitá, multifaktoriálna duševná choroba, ktorá je charakterizovaná stratou pamäti závislej od veku. V konečnom dôsledku vedie k trvalému poklesu kognitívnej funkcie. Vylučovanie extracelulárneho amyloidu beta a intracelulárnej hyperfosforylácie sú dve hlavné zmeny, ku ktorým dochádza v bunkách, o ktorých sa uvádza, že spôsobujú neuronálnu dysfunkciu počas AD. Dietný príjem polyfenolov vedie k zoslabeniu progresie ochorenia tým, že ukazuje silný potenciál na zvládnutie zmien a zníženie rizika AD prostredníctvom zvrátenia kognitívnych deficitov. V poslednom desaťročí bolo identifikovaných a opísaných veľké množstvo polyfenolických zlúčenín vykazujúcich sľubné výsledky proti patologickým stavom AD

Vyvinulo sa veľa úsilia na objasnenie molekulárnych mechanizmov a špecifických interakcií polyfenolov s ich cieľmi v dráhe. Táto štúdia sa zameriava na terapeutický potenciál a sľubnú úlohu diétnych polyfenolov ako Nutraceutiká v boji proti Alzheimerovej chorobe.

Nutraceutiká sú širokým zastrešujúcim termínom, ktorý sa používa na opis každého produktu získaného z potravinových zdrojov s dodatočnými zdravotnými výhodami okrem základnej výživovej hodnoty, ktorá sa nachádza v potravinách. Môžu sa považovať za nešpecifické biologické terapie používané na podporu všeobecného blahobytu, na kontrolu symptómov a na prevenciu malígnych procesov.

zdroj:  Dietary polyphenols for treatment of Alzheimer’s disease–future research and development.

Review article, Malar DS, et al. Curr Pharm Biotechnol. 2014.

2 názory k “Diétne polyfenoly na liečbu Alzheimerovej choroby – budúci výskum a vývoj.

  1. Dobrý deň môže to užívať aj 9 ročne dieťa s diabetes 1Typu ďakujem

    1. Áno môže to užívať aj dieťa. Samozrejme podla váhy organizmu.
      Odpisujte prosím na info@zidobre.sk
      Vdaka

Nie je možné pridávať komentáre.