Publikované

Zdravie mozgu

Výskum potvrdzuje skutočnosť, že polyfenoly môžu skutočne pomôcť znížiť riziko neurodegeneratívnych chorôb, ako je Alzheimerova choroba, kvôli ich úlohe v boji proti oxidačnému stresu. Nanotechnológia použitá na výrobu produktu ŽI polyfenol umožňuje vstrebávať častice do mozgu. Polyfenoly a ich metabolity môžu prejsť cez hemato- encefalickú bariéru, ktorá chráni mozog pred toxínmi a patogénmi. Zároveň však bráni vstupu liekov do mozgu. Prírodný polyfenol navyše znižuje behaviorálne príznaky depresie a zlepšuje biologické parametre spojené s depresiou. Účinky liečby resveratrolom sú podobné účinkom klasických antidepresív potvrdzujúcich jej potenciálne použitie ako terapeutického činidla.

Viac o našich produktoch nájdete tu!

Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6225181/

Publikované

Polyfenoly a ich rola v boji proti terajšiemu vírusu. Vedecká štúdia….

Koronavírusová infekcia je v tomto období celosvetovým problémom, úmrtnosť na toto ochorenie stúpa a aj na Slovensku sa situácia postupne stáva nezvládnuteľnou. Aby sme predišli novodobej katastrofe, všetci sa musíme pred takzvanou “Koronou” chrániť a podľa vlastných možností si budovať imunitu, aby prípadné nakazenie malo čo najlepší priebeh.

Množstvo vedcov stále pracuje na vytvorení prípadného lieku alebo preventívneho opatrenia pred týmto vírusovým ochorením. Napriek tomu do dnešného dňa neboli licencované a schválené žiadne oficiálne terapeutické postupy alebo liečivá. Z odbornej literatúry vieme, že polyfenoly majú protivírusové účinky a zároveň sú najväčšou triedou bioaktívnych zlúčenín v prírode. Viac o účinkoch polyfenolov v boji proti chrípke si prečítajte TU. Na počudovanie, existuje len málo štúdií, ktoré skúmajú vplyv polyfenolov na Koronavírus. Pitsburgská univerzita vo svojom článku zhrnula niekoľko z nich spolu s dôkazmi a my sa vám výsledky pokúsime zjednodušiť.

Vplyv polyfenolov na bunky Koronavírusov

Štúdie, pri ktorých skúmali vplyv polyfenolov na Koronavírusy boli uskutočnené formou in vitro, to znamená, že jednotlivé bunky Koronavírusov boli priamo vystavované polyfenolom mimo biologických subjektov. V roku 2017 vedci nainfikovali Vero-E6 bunky (bunky získané z afrických zelených opíc) Koronavírusom MERS-CoV a vystavili ich vplyvu Resveratrolu (druh prírodného polyfenolu, nachádzajúci sa aj v našich produktoch). Bolo dokázané, že už pri malých koncentráciách Resveratrol znížil úmrtnosť buniek nakazených MERS-CoV Koronavírusom a pri vyšších koncentráciách mal Resveratrol dokonca priamy účinok na RNA vírusu, čím mu zabraňoval duplikovať sa. Okrem MERS-CoV vedci skúmali vplyv polyfenolov aj na nákazlivom víruse bronchitídy, ktorý spôsobuje zápal priedušiek. Aj tu boli dokázané pozitívne výsledky polyfenolov ako antivírusových činidiel.

Budúca perspektíva pre polyfenoly

Dôkazy z týchto štúdií nám ukazujú protivírusové účinky polyfenolov. Polyfenoly zabraňujú vírusom napádať nové zdravé bunky, napádajú RNA vírusy, čím zabraňujú ich duplikácii a majú vplyv na ich koncentráciu. Účinné liečivo proti Korona vírusovému ochoreniu COVID-19 je stále v nedohľadne, ale pozitívny vplyv polyfenolov bol dokázaný, či už z oficiálnych vedeckých štúdií, alebo od ľudí, ktorí polyfenoly pravidelne užívajú a toto ochorenie prekonali.

Viac o polyfenoloch si môžete prečítať TU!

Publikované

Pani Gitka nám napísala…

Veď o to ide, že už asi mesiac neberiem vaše polyfenoly, lebo som si neobjednala, lebo boli väčšie výdavky a veru bolesti sa vrátili a cítim, už dnes som musela vziať tabletku od bolesti, lebo som nevedela vydržať, tak sa celkom teším, lebo iný je život bez bolestí ako s bolesťou. Lekári to neriešia, majú kopec „dobrých“ liekov, ktoré vám pokazia žalúdok. Tlak nemám odskúšaný, ale keď sa necítim zle, tak ho neriešim. Za ten čas, čo som brala váš produkt, tak s určitosťou môžem potvrdiť, že vysoký nebol, lebo som to necítila. Som spokojná a ďakujem vám za to.

Išlo mi hlavne o tie bolesti, kríže, kolená, celé nohy, celkove som ohybnejšia a necíti sa byť taká strpnutá, ja riešim aj polyneuropatiu 4. stupeň a to sú nohy poškodené dosť. Proste ten pocit, že môžem fungovať stojí za to, ďakujem

Publikované

Ako som prekonala zápal okostice zubov.

Do dlhého zoznamu prínosov konzumácie zlúčenín nachádzajúcich sa v hroznových polyfenoloch vedci pridali aj možnosť ochrany pred zubným kazom. Podľa najnovších výskumov, ktoré zverejnili vo vedeckom časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry, že polyfenoly zabraňujú baktériám zodpovedným za vznik zubného kazu prichytiť sa o zuby.

Pred pár dňami nám naša klientka porozprávala o jej posledných nepríjemných zážitkoch, ktoré sa jej odohrávali v jej ústnej dutine. Nejakým nedoopatrením sa jej zapálila na spodnej sánke okostica a cysta pod zubami. Táto cysta viedla pod štyrmi prednými zubami. Vytvoril sa jej tam obrovský zápal, z ktorého sa jej začali tieto zuby aj mykať. Zubná lekárka jej nasadila antibiotiká a povedala, že jej bude musieť zuby vytrhnúť. Klientka odišla s bolesťami zubov domov a s horúčkami si ľahla do postele.

Odporučili sme jej, aby si na dané miesto dávala vo väčších dávkach ŽI polyfenol. Z lyžicou si nabrala Raw polyfenoly a dala si ich medzi peru a zuby. Tam si ich nechala pomaly rozpúšťať zopár hodín. Po štyroch dňoch jej ustúpila horúčka, zápal sa upokojil a zuby sa prestali mykať. Tým pádom jej nebol vytrhnutý ani jeden zub.

Agrobiotech v Nitre nám nameral hodnotu Flavonoidov, ktoré sú významné zlúčeniny so silným protizápalovým účinkom. Vyskytujú sa vo vyšších množstvách predovšetkým v liečivých rastlinách a patria aj medzi rastlinné pigmenty. Ich účinok je veľmi študovaný predovšetkým vďaka pozitívnemu vplyvu na kardiovaskulárny systém. Testovanú vzorku ŽI polyfenol z tohto pohľadu je možné zaradiť medzi suroviny s vysokým obsahom týchto látok 3,93±0,17 mg QE/g.

Polyfenoly vyrobené z hroznového zrna a šupy majú blahodarný účinok.

Taktiež zabraňujú baktériám, ktoré sú zodpovedné za vznik zubného kazu v ústnej dutine, aby sa prichytávali o zuby. Ochraňujú teda zuby pred zubnými kazmi.  Horšie, ako zubný kaz je ochorenie paradentóza, ktorej polyfenoly dokážu zabrániť. Významne bránia poškodeniu buniek a tkaniva.   Na záver by sme chceli zdôrazniť užívanie Raw produktu ŽI polyfenol. Ten keď si vyšejkrujete vo vode a dáte do úst, tak vám odporúčame, aby ste si s ním premyli celú ústnu dutinu a následne preglgli. Napomôžete tak prekrviť ďasná okrem iného.  Viac info o poduktoch ŽI polyfenol nájdete tu.

Publikované

Nepretržite pracujeme na nových inováciách. Toto sme pre Vás pripravili, na vylepšenie imunity…

…. približne po ročnej spolupráci, vývoji s firmou McCarter a výskumným strediskom AgroBioTech v Nitre sa nám podaril vyrobiť nápoj na posilnenie imunity. Pridali sme do neho ŽI polyfenol a obohatili ho o ďalšie vitamíny, minerály a prírodné látky. Nápoj neobsahuje umelé konzervačné látky. Začiatkom októbra 2020 si ho budete môcť zakúpiť nie len na našom eshope, ale aj na čerpacích staniciach a športových predajniach, aby Vám posilnil telo i ducha. 🙂

Nápoj si môžete zakúpiť tu!

Publikované

Klient nám poslal správu, to si musíte prečítať…

….tak stručne vám opíšem, čo sa mi stalo …. píše klient. Pokračuje. Na pľúcach sa mi usadil prach čo som pílil zámkovú dlažbu, nepoužíval som rúšku .

😀

Strašne dlho som kašlal, potom aj krvavé, ako sa mi už trhali cievky na plúcach. Štyri mesiace som maródil a kedže som bol pred tým aktívny a športoval som , tak mi všetko zakázali. Doslovne som upadal, schudol som 15 kíl. Bol som na dne a ešte k tomu som aj ohluchol na jedno ucho. Neprajem nikomu také prežívat. No a vaše polyfenoly mi strašne pomáhajú sa dostať späť do formy. Síce to ešte neni na sto percent, ale funguje to výborne. Dokonca sa mi aj vrátil sluch. Sama doktorka bola prekvapená, lebo, že sa to nestalo pri totálnej hluchote, aby sa to vrátilo. Nuž a ešte podotknem, že aj na potenciu je to vynikajúce! A určite ešte aj na mnoho iných ochorení. Prajem vám len to najlepšie, nech sa vám darí. Ďakujem za ŽI polyfenol, váš verný odberateľ!

Takéto správy nás nesmierne tešia. Ďakujeme. Viac info o našich produktoch nájdete tu!

Publikované

Pravda o hroznovom oleji – je naozaj zdravý?

Na odpoveď, aké zdravé tuky by ste mali používať v kuchyni, resp. na varenie, by vám azda každý odpovedal inak. Jedno je však isté, v poslednej dobe vo svete výživy olivový olej získal tvrdú konkurenciu – hroznový olej. Ide o pomerne nový vynález, pričom extrakcia oleja z jadier hrozna prebieha pomocou mechanických lisov . Hroznové jadrá sú vedľajším produktom vinárskeho priemyslu, takže premena takéhoto „odpadu“ na vysoko predajnú zdravú výživu bola dosť geniálnou myšlienkou. Je naozaj hroznový olej pre vás a vaše zdravie prospešný? 

Pravda o hroznovom oleji – je naozaj zdravý?

Pozrime sa na predpokladané výhody varenia s hroznovým olejom:

  • obsahuje 2x viac vitamínu E ako olivový olej,
  • neobsahuje cholesterol,
  • má najvyššiu koncentráciu omega-6 polonenasýtených mastných kyselín,
  • zdroj vitamínov skupiny B a minerálov ako vápnik, horčík, fosfor či draslík,
  • má antiseptické, protizápalové a silno detoxikačné účinky,
  • je hypoalergénny,
  • môže sa užívať aj vnútorne – stimuluje imunitný systém, chráni cievy, podporuje krvný obeh,
  • vhodný aj v starostlivosti o pokožku.

Hroznový olej vs. Olivový olej

Skúsme si popísať výhody a nevýhody dvoch najväčších konkurentov. Odborníci hovoria, že hroznový olej porazí olivový olej takmer v každej kategórii. Je to naozaj pravda?

Poďme sa na to pozrieť z hľadiska výživy. Výrobcovia hroznového oleja radi poukazujú na to, aké nutričné hodnoty má hroznový olej v porovnaní s olivovým olejom. Hroznový olej má vysoký obsah vitamínu E – asi 3,9 mg na porciu (polievková lyžica) hroznového oleja, zatiaľ čo olivový olej má asi 1,9 mg na porciu. Vysoké množstvo vitamínu E obsahuje aj maslo. Ktorý produkt by ste si na varenie vybrali vy?

Ak do úvahy berieme množstvo tuku, ktorý daný olej obsahuje, hroznový olej obsahuje až 71% polonenasýtených mastných kyselín. Preto si dajte pozor na nadmernú konzumáciu hroznového oleja.

https://lh4.googleusercontent.com/proxy/lGnoZIgTB8hCTvBZrKiB5AdfHkJuXZcPf4oZUzJs1OWxolsISsBc7eR-l-Jp8FdArcO9P0spyq3S6du5QhGuIEfTUoCyFGt-qyxGMfKw7d_SNA9WqIAuzVo0GkHXJxCv7A

Na hroznovom oleji je najlepšie jeho všestranné využitie. Nielenže ho môžete konzumovať, ale môžete ho používať aj v starostlivosti o telo a vlasy. Hroznový olej je plný vitamínov, minerálov a mnohých ďalších cenných látok, ktoré potrebuje vaše telo. Nezabúdajte však, že všetkého veľa škodí, preto pri konzumácii hroznového oleja buďte opatrní.

Publikované

Čo pomáha na psoriázu: Bojujte proti psoriáze s produktmi ŽI POLYFENOL

Máte začervenanú kožu pokrytú bielymi, olupujúcimi sa šupinami, ktoré svrbia? S veľkou pravdepodobnosťou ide o lupienku. Čo pomáha na psoriázu? Aké sú jej príznaky? 

Psoriáza alebo lupienka, je chronické zápalové neinfekčné ochorenie imunitného systému, ktoré postihuje najmä kožu. Typická je hrbolatými červenými škvrnami a olupujúcimi sa šupinami, ktoré sa pacientovi môžu objaviť kdekoľvek na tele, ale najčastejšie sa vyskytujú na temene hlavy, lakťoch, kolenách a spodnej časti chrbta. Tieto škvrny môžu svrbieť, bolieť a niekedy krvácajú alebo praskajú.

ži dobre olej psoriáza

Prečo psoriáza vzniká nie je jasné, avšak lekári sa domnievajú, že veľkú úlohu zohráva dedičnosť, autoimúnosť alebo ochorenie vzniká vplyvom a kombináciou viacerých faktorov vonkajšieho prostredia (stres, infekcie, poranenia…). Hoci sa psoriáza úplne vyliečiť nedá, jej príznaky sa dajú eliminovať. Prejavy ochorenia sa zlepšujú pôsobením ultrafialového žiarenia, na lupienku pozitívne vplýva aj slnečné podnebie spojené s kúpaním v mori. Existuje aj množstvo spôsobov ako psoriázu ošetrovať. Na menej závažné prejavy je dobrá lokálna liečba v podobe rôznych krémov, gélov a mastí, ktoré obsahujú množstvo vitamínov a minerálov podporujúcich regeneráciu a hydratáciu kože.

Systémová liečba prichádza do úvahy pri stredne ťažkých a ťažkých formách ochorenia. V tomto prípade pacienti častokrát užívajú lieky vo forme tabliet či injekcií, kedy sa účinná látka dostáva cez krvný obeh do celého organizmu. Čo pomáha na psoriázu? Ako podporné látky a alternatívne produkty pri liečbe nielen ťažkej formy psoriázy môžete užívať aj naše ŽI polyfenoly. Vo fotodokumentácii môžete vidieť fotografie našej klientky, ktorá trpí najsilnejšou formou psoriázy. Naša klientka 53 ročná užíva ŽI polyfenoly raw s vnútorným užitím a ŽI Dobre olej si natiera na kožu. Na fotografiách je vidieť, ako naše produkty priaznivo ovplyvňujú hojenie rán a kože postihnutej týmto ochorením.

V súčasnej dobe psoriázu nie je možné vyliečiť. Existuje však množstvo produktov, ktoré zmierňujú príznajky aj tých najťažších typov psoriázy. Medzi tieto produkty radíme aj naše polyfenoly. Liečba, ktorá prináša čo i len malé zmeny, môže výrazne ovplyvniť kvalitu vášho života.

Produkt si môžete zakúpiť tu!

Publikované

 Naše Ži polyfenoly testujeme už 12 týždňov. Takéto máme výsledky!

To, že naše polyfenoly majú priam zázračné účinky pre ľudský organizmus, ste sa už u nás dočítali. Dôkaz pozitívneho vplyvu pravidelného užívania polyfenolov na ľudský organizmus vám prinášame v priebežných výsledkoch nášho výskumu z Výskumného centra Agrobiotech v Nitre.

Účinky Ži polyfenolov skúmame už 12 týždňov. Aké máme najnovšie výsledky?

Naposledy sme vám sprostredkovali výsledky štúdie po 6-tich týždňoch pravidelného užívania Ži polyfenolov na tvorbu krvných elementov a po 3 týždňoch vplyv užívania polyfenolov na spermie.

V štúdii stále pokračujeme a v našich grafoch môžete vidieť, že užívaním polyfenolov sa u probandov aj po 12-tich týždňoch stále zvyšuje množstvo krvných elementov, ako sú biele a červené krvinky, hemoglobín a krvné doštičky.

Rovnakú vzrastajúcu tendenciu sme zaznamenali aj pri testovaní koncentrácie, pohyblivosti a objeme spermií.

To, aké priaznivé účinky na organizmus má zvýšenie jednotlivých krvných častíc sa dočítate v našom predošlom článku.

Ak ste ešte doteraz váhali, či vyskúšať naše Ži polyfenoly, veríme že tieto výstupy z nášho výskumu vás presvedčili. Vo výskume pokračujeme aj naďalej a sami sme zvedaví na ďalšie výsledky.

Naše produkty si môžete zakúpiť tu!

 

Publikované

Ako sme sa dostali s našimi polyfenolmi na Miami

Prečítajte si pravdivý príbeh, ako sme sa úplnou náhodou ocitli v USA s našimi produktami. Článok je v anglickom jazyku. Komu nerobí angličtina problémy, tak si celý článok môže prečítať tu!

 

Dnes by sme vám chceli predstaviť Adrianu Christie a Paula Huizengu.

Adriana a Paul, môžete nás krátko previesť svojím príbehom – ako ste začali a ako ste sa dostali tam, kde ste dnes?
Potom, ako som prišiel na Vianoce 2018 o svoju ženu, ktorá zomrela na rakovinu, zažil som strašnú búrku v mojom živote, ktorá skutočne otriasla mojimi základmi. Keď som cestoval po svete, tak som skončil až na Slovensku a tu som prvý krát otestoval ŽI polyfenoly. Príbeh, ktorý ma priviedol do Zlatých  Moraviec na Andrejovu farmu, je trochu neuveritelný. Niekoľko dní, ktoré som strávil na jeho mieste, sa ukázalo, že sa môj život mení viac, ako len jedným spôsobom.

Po užití prášku z hroznových jadierok som sa cítil úžasne. Pocit, ktorý ma neuveriteľne očaril. Pocit mentálnej jasnosti a všetky bolesti boli preč bol neuveriteľný. Dohodli sme sa, že pošleme balík vzoriek domov na zdieľanie s priateľmi a rodinou. Bol som si taký istý, že každý, koho som poznal, bude mať záujem vyskúšať tento produkt. Mýlil som sa. Produkt je dostupnou vecou na trhu, ale zistil som, že ľudia sú veľmi odolní voči skúšaniu nových vecí. Polyfenoly znejú veľmi podobne, ako fentanyl, ako zabil v USA už plno narkomanov. Moji priatelia a rodina nechceli mať nič spoločné s týmto produktom, aj keď som im ho chcel dať zadarmo.

Bola tam iba jedna statočná duša, ktorá bola ochotná vyskúšať polyfenoly. Môj partner a priateľka Adriana začala tento výrobok pravidelne užívať a všimla si hladšiu pokožku, zvýšenú energiu a určité chudnutie na váhe. Skutočne som sa vzdal. Adriana je veriaca a to mi dalo motiváciu pokračovať vpred. Vrátil som sa na Slovensko a zostal som s Andrejom a jeho rodinou 30 dní. Poslali sme do USA 30 kilogramov a vypracovali všetky podrobnosti našej distribučnej zmluvy.

Jedno odporúčanie, ktoré mám pre každého, kto chce s nami spolupracovať a chce uviesť nový produkt na trh. Musí byť selektívny s ľuďmi, s ktorými chce spolupracovať. Skutočne som vyhral lotériu, keď som začal spolupracovať s Adrianou. Mohol by som napísať knihu o pozitívnych vlastnostiach polyfenolov, ktoré každý deň prinášajú polyfenoly, ale to bol Adrianin pozitívny prístup, ktorý nás udržal v chode, keď som sa rozhodol vzdať sa. Mať niekoho, kto vo vás verí a v to čo robíte, môže skutočne urobiť len veriaci človek.

Vďaka obmedzenému rozpočtu a silnej viere v naše výrobky a naše posolstvo sme sa začali trochu zaujímať o vývoj značky a marketingu. Pracujem v stavebnom priemysle a Adriana pracujem ako licenčný masážny terapeut. Táto nová oblasť priniesla niekoľko nových výziev. Mali sme veľké šťastie, že sme prijali môjho bratranca Jimmyho, čo nám skutočne pomohol na strane dizajnu a rozvoja značky v tomto odbore.

Keď sme začali s distribúciou oleja na tvár, veci sa začali výrazne zlepšovať. Vonia a cítite sa po ňom úžasne, ale čoskoro sme zistili, že má liečivé vlastnosti pre niekoľko poblematických typov pokožky vrátane psoriázy. Niektoré dobré výsledky a pokusy nám dali istotu, že sme sa mohli obrátiť na dermatológov a iných odborníkov v oblasti starostlivosti o pleť. Každý týždeň počúvame pozitívne príbehy o tom, ako produkty zlepšujú život našich klientov.

Všetky naše výrobky sú 100% prírodné a čisté, pochádzajúce výlučne zo semien a kože modrého hrozna pochádzajúceho zo Slovenska. Náš peeling na tvár / telo je jediný produkt obsahujúci ďalšie prísady. Jedného dňa Adriana experimentovala s práškom a olejom pre náš peeling. Na prvý pokus sa pridaním medu vyvinul náš peeling. Spätná väzba k tomuto bodu bola veľmi povzbudivá.

S ohľadom na budúcnosť sme veľmi optimistickí. V tejto chvíli dokončujeme našu webovú stránku a tešíme sa na predstavenie našej rady produktov jednotlivcom a profesionálom v USA a Južnej Amerike.

Naše produkty si môžete zakúpiť tu.

 

Publikované

Určite ste neraz prehýrili celú noc do rána

Užili ste si večer plný zábavy, vypili viac alkoholu, no ráno musíte byť fresh? Nebodaj si musíte sadnúť za volant? Bolí vás hlava? Určite to poznáte. Alkohol má večer zelenú, no realita nového dňa nám občas pripomína, že sme predošlý večer mohli byť opatrnejší. Ak ste to počas vašej párty prehnali, zostatkový alkohol vo vašej krvi môže byť prítomný bez toho, aby ste si to uvedomovali. Ako odbúrať zostatkový alkohol v krvi za naozaj krátky čas?

Okrem zaručených tipov, aby ste doma mali tester a o zostatkovom alkohole ste mali istotu tak, že sa podrobíte dychovej skúške, vám prinášame absolútne nový tip!

Naše polyfenoly dokážu odbúrať zostatkový alkohol do 0,5 ‰ do 20 minút.  Áno, znie to neuveriteľne, ale naše polyfenoly z hrozna dokážu kombináciou svojich vlastností, odbúrať zostatkový alkohol za tak krátky čas. Je zrejmé, že naše výživové doplnky vám nenahradia spánok či prebdenú noc, no zaručene vás postavia na nohy.

Potešte seba alebo členov svojej partie výživovými doplnkami ŽI Polyfenol a viac sa nestrachujte ako odbúrať zostatkový alkohol v krvi.

Pozrite si video

Publikované

Ako chemizácia potravín ovplyvňuje konzumáciu minerálov?

V ľudskom tele každý deň prebiehajú stovky procesov ako je výroba a regenerácia pokožky, svalov, kostí,  krvných elementov, ktoré prenášajú živiny a kyslík do vzdialených častí tela,  vysielajú nervové signály tisíckami kilometrov mozgových a telových ciest. Aby toto všetko telo dokázalo, potrebuje na to všetky potrebné „suroviny.“ Týmito surovinami je pre telo množstvo vitamínov, minerálov a zložiek výživy, ktoré telo potrebuje, ale nedokáže si ho vyrobiť samostatne v dostatočnom množstve. Vitamíny a minerály sa považujú za základné elementy, pretože pôsobia v zhode a vykonávajú v tele stovky rolí. Ľudia sa však najviac zameriavajú na dostatočný prísun vitamínov a na minerály sa často zabúda. Prečo nestačí „len“ sa zdravo stravovať? Ako chemizácia potravín ovplyvňuje konzumáciu minerálov?

Prečo je dôležité prijímať minerálne látky?

Minerály sú prirodzene sa vyskytujúce anorganické látky nachádzajúce sa v pôde, ktoré sa následne dostávajú do potravy – vaše telo ich samo nedokáže syntetizovať. Určite si poviete, že pestrou stravou, ktorá je bohatá na zeleninu, ovocie, orechy a obilniny, predsa musíte mať v tele dostatok všetkých potrebných vitamínov a minerálov. Avšak, to v dnešnej dobe už nie je pravdou.

Ako chemizácia potravín ovplyvňuje konzumáciu minerálov?

„Odkedy ľudia vyvinuli poľnohospodárstvo, transformovali sme planétu a prirodzený pôdny cyklus pravidelne vyhadzujeme z rovnováhy,“ hovorí Ronald Amundson, profesor kalifornskej univerzity v Berkeley, ktorý je spoluautorom štúdie o vyčerpaní pôdy z roku 2015. „K zmenám dochádza pomaly, niekedy ide až o dve či tri generácie, aby tieto zmeny boli viditeľné, a preto tento problém ostáva nepovšimnutý.“

Vďaka modernej kombinácii intenzívneho obrábania, nedostatku krycích plodín, syntetických hnojív a pesticídov, sa poľnohospodárska pôda zbavila živín, minerálov a mikróbov, ktoré podporujú zdravý život rastlín. Nadmerné využívanie fosfátov môže obmedziť napríklad dostupnosť železa, zinku a medi pre plodiny.

Život v miernom pásme a nedostatok ovocia a zeleniny v zime, nás núti dovážať ovocie a zeleninu z ďalekých tropických krajín. Predstavte si ale, aký kus cesty tieto potraviny musia prejsť, aby sa dostali až k nám. Preto sa musia tieto potraviny zbierať nezrelé a ošetriť pred cestou postrekmi proti plesniam, aby k nám na pult obchodov prišli krásne vyzerajúce. Avšak, z takejto nedozretej a chemicky ošetrenej zeleniny a ovocia, má naše telo viac škody ako úžitku. Obsah minerálnych látok je omnoho nižší v nedozretom ako v dozretom ovocí, čo dokazujú aj mnohé štúdie. Napríklad, o polovicu nižšie hodnoty železa v nedozretom banáne, či viac ako dvojnásobné množstvo niklu v dozretom avokáde. (Plant Product Research Journal Vol. 11 2007: pp. 15-18, Comparison Of Mineral Content Of Some Ripe And Unripe Fruits In Nigeria).

Ako si zabezpečiť dostatok minerálov pre vaše telo?

Ideálne je dopĺňať si prísun minerálov v rámci zdravého stravovania aj doplnkami výživy, ktoré obsahujú minerály. Aj naše Ži Polyfenoly obsahujú mimo iných významných latok aj množstvo minerálov:

Vápnik

Vápnik je najrozšírenejším minerálom v tele a je nevyhnutný pre množstvo životne dôležitých funkcií. Telo potrebuje dostatočné množsvo vápnika v potrave na rozvoj a udržiavanie zdravých kostí a zubov. Celých 99% vápnika je v kostiach.

V kostiach však nie je vápnik uložený trvale. Jeho zachytenie v kostiach sa mení podľa zaťaženia kostí a celkového zdravotného stavu. Pre rôzne biochemické reakcie je používaný čiastočne aj vápnik, ktorý sa uvoľní z kostí, a do nich sa zase ukladá vápnik z prijatej potravy. Ak teda prijímame potravou málo vápnika, uvoľňuje sa z kostí vápnika niekedy také množstvo, že prispieva k vápenateniu ciev a môže sa ukladať, kde nemá.

Vápnik pomáha tiež svalom relaxovať a sťahovať sa, je dôležitý pri fungovaní nervov, zrážaní krvi, regulácii krvného tlaku a správnom fungovaní imunitného systému.

Nedostatok vápnika môže spôsobiť mäknutie a rednutie kostí, a to najmä u detí. U dospelých vyvoláva nedostatok vápnika osteomaláciu, pre ktorú sú príznačné bolesti kostí, svalové kŕče a poškodená chrbtica. Tiež parodontóza, zubné kazy, uvoľňovanie zubov a ďalšie podobné ochorenia zubov môžu byť dôsledkom nedostatku vápnika.

Denný prísun tohoto minerálu by mal byť v rozmedzí 0,8 – 2g. ŽI Polyfenoly obsahujú 8094,8 μg/ Kg

Draslík

Draslík je tretím najviac zastúpeným minerálom v ľudskom tele. Dôležitosť draslíka pre naše zdravie je často podceňovaná. Tento minerál patrí medzi takzvané elektrolyty, pretože sa ľahko rozpúšťa vo vode a vytvára kladne nabité ióny. Vďaka tomu umožňuje vedenie elektrickej energie, čo je pre rad procesov prebiehajúcich v ľudskom organizme veľmi dôležité. Pomáha regulovať hladinu vody v tele, podieľa sa na prenose nervových vzruchov, reguluje svalové kontrakcie, podporuje trávenie a posilňuje energetickú hladinu.

Draslík pomáha znižovať krvný tlak, chráni pred cievnou mozgovou príhodou, pomáha v prevencii osteoporózy – ochorenie charakterizované rednutím kostí. Draslík tiež pomáha v prevencii obličkových kameňov a bráni zadržiavaniu vody v tele.

Pri nedostatku draslíka na sebe môžeme pozorovať bolesti hlavy, ospalosť, slabosť, nemožnosť kvalitného spánku, zlú koncentráciu alebo svalové kŕče, nepravidelný srdcový rytmus, či zvýšený krvný tlak.

Denný prísun tohoto minerálu by mal byť v rozmedzí 2 – 5,9g, pričom, napríklad príklad tehotné, dojčiace ženy či športovci sú práve tou skupinou ľudí, ktorí potrebujú dostať do tela viac draslíka. ŽI Polyfenoly obsahujú 9930,1 μg/ Kg.

Horčík

Horčík je kľúčovým minerálom v tele. Má druhé miesto najčastejšie zastúpených minerálov vnútri buniek (po draslíku). Zohráva kľúčovú úlohu vo viac ako 300 enzymatických reakciách v ľudskom metabolizme. Bez neho by nevznikala energia, nebol by teda ani pohyb a život.

Horčík tiež pomáha udržiavať normálnu funkciu nervov a svalov, bez horčíka sa svaly dostatočne nerelaxujú a objavujú sa kŕče. Má významný vplyv aj na srdcový cyklus, udržuje stabilný rytmus a niektoré vedecké poznatky ukazujú, že horčík pôsobí priaznivo aj v prevencii a liečby srdcových chorôb.

Ak v noci trpíte svalovými kŕčmi v lýtkach, môže to byť signál, že vaše telo nemá dostatok horčíka. Takisto, môže byť na vine nedostatok horčíka, ak v noci horšie zaspávate a ráno sa cítite unavený.

Doporučená denná dávka horčíku je 300-450 mg. ŽI Polyfenoly obsahujú 1825,3 μg/ Kg.

Železo

Železo sa nachádza v červených krvinkách a viaže na seba kyslík. Bez železa nedostane telo potrebné množstvo kyslíka a bez kyslíka, ako vieme, telo dlho nevydrží. Ak je teda železa málo, dochádza k nedostatočnému okysličeniu tela a anémii.

Podľa správy Svetovej zdravotníckej organizácie, je nedostatok železa na 9. mieste najrizikovejších ochorení sveta. Nedostatkom železa u nás trpí až pätina žien. Nedostatok železa tiež spomaľuje funkciu štítnej žľazy. Tým sa pozastavuje jej vplyv na metabolizmus a oslabuje sa imunita tela. Denná potreba železa je 10 mg pre mužov a 15 mg pre ženy. ŽI Polyfenoly obsahujú 144,98 μg/ Kg.

Meď

Meď patrí k prvkom, o ktorých uvažujeme skôr v súvislosti s drôtmi a vedením elektrického prúdu, ale hrá tiež dôležitú úlohu v našom organizme. Meď je ďalším prvkom, ktorý sa podieľa na tvorbe krvi.

Ďalej sa podieľa na stavbe kostí, činnosti centrálneho nervového systému. Je súčasťou kolagénu, bielkoviny, ktorá je dôležitou časťou kože, kostí a spojivových tkanív. Tiež hrá dôležitú úlohu pri stavbe kostrového aparátu a podieľa sa na tvorbe farbiva v koži – melanínu. Ďalej sa napríklad uvádzajú jej protizápalové účinky či podiel na zmierňovaní kŕčov. Pri nedostatku medi môže dôjsť k chudokrvnosti, zhoršeniu duševného vývoja, či ku zhoršeniu využitia cukrov v našom tele. ŽI Polyfenoly obsahujú 30,35 μg/ Kg.

Doporučená denná dávka je 800 – 1300 mcg.

Sodík

Sodík je najdôležitejšou minerálnou látkou tekutín v mimobunkovom priestore. Reguluje množstvo vody vo vnútri bunky, ale predovšetkým v jej okolí. Umožňuje kyslíku a živinám prechádzať bunkovými stenami tam aj späť, je nevyhnutný pre správnu funkciu svalov a nervov. Podporuje činnosť obličiek a zvyšuje rozpustnosť vápnika, čím znižuje riziko tvorby obličkových kameňov. Nedostatok spôsobuje slabosť, únavu, vyčerpanie organizmu a kŕče v svaloch. ŽI Polyfenoly obsahujú 51,77 μg/ Kg.

Doporučená denná dávka je 1000 – 2300 mg.

Zinok

Zinok je nevyhnutný hlavne pre správnu funkciu obranného systému organizmu. Ak začnete užívať zvýšené dávky zinku do 24 hodín od začiatku symptómov nachladnutia, príznaky choroby budú menej výrazné a menej závažné.

Zinok zohráva tiež dôležitú úlohu pri delení a raste buniek, hojení rán a rozklade cukrov a podporuje rast vlasov. Zinok je potrebný aj pre vaše zmysly – chuť a vôňu. Jeden z enzýmov rozhodujúcich pre správnu chuť a vôňu, je závisí od zinku, nedostatok zinku môže znížiť vašu schopnosť cítiť chuť a vôňu. ŽI Polyfenoly obsahujú 25,32 μg/ Kg.

Doporučená denná dávka je 8-11 mg.

Selén

Ďalším dôležitým minerálom pre vašu imunitu je selén. Tento silný antioxidant chráni telo pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi a pomáha chrániť vaše telo pred chronickými stavmi ako sú srdcové choroby a rakovina.

Stravou bohatou na selén sa môže predísť mentálnemu úpadku a zlepšiť stratu pamäti u ľudí s Alzheimerovou chorobou. ŽI Polyfenoly obsahujú 1,9 μg/ Kg.

Doporučená denná dávka je 200 – 800 mg.

Ako chemizácia potravín ovplyvňuje konzumáciu minerálov? V dôsledku chemizácie poľnohospodárstva a dovozových potravín, ktoré sú vypestované tisícky kilometrov od nášho domova, sa mikroprvky vytratili z potravín. Preto je dôležité, aby sme telu dodávali potrebné minerály vo forme suplementov. Naše ŽI Polyfenoly obsahujú mikroprvky vyššie uvedených minerálov a o denný prísun, sa postarajú za vás.