Publikované

Biologická dostupnosť polyfenolov vyrobených z hrozna

Biologická dostupnosť je pomer živiny, ktorá je trávená, absorbovaná a metabolizovaná prostredníctvom bežných ciest. Biologická dostupnosť každého polyfenolu sa však líši, avšak neexistuje žiadny vzťah medzi množstvom polyfenolov v potravinách a ich biologickou dostupnosťou v ľudskom tele. Vo všeobecnosti sa aglykóny môžu absorbovať z tenkého čreva, avšak väčšina polyfenolov je prítomná v potravinách vo forme esterov, glykozidov alebo polymérov, ktoré nemožno absorbovať v natívnej forme. Pred absorpciou musia byť tieto zlúčeniny hydrolyzované črevnými enzýmami alebo mikroflórou. V priebehu absorpcie prechádzajú polyfenoly rozsiahlou úpravou: v skutočnosti sú konjugované v črevných bunkách a neskôr v pečeni metylované, sulfonované a/alebo glukuronidované. V dôsledku toho sú formy, ktoré sa dostávajú do krvi a tkanív, odlišné od tých, ktoré sú prítomné v potravinách a je veľmi ťažké identifikovať všetky metabolity a zhodnotiť ich biologickú aktivitu. Dôležitá je chemická štruktúra polyfenolov a nie ich koncentrácia, čo určuje rýchlosť a rozsah absorpcie a charakter metabolitov cirkulujúcich v plazme. Najbežnejšie polyfenoly v našej strave nie sú nevyhnutne tie, ktoré vykazujú najvyššiu koncentráciu aktívnych metabolitov v cieľových tkanivách, následne sa biologické vlastnosti polyfenolov značne líšia od jedného polyfenolu k druhému. Dôkazy, aj keď nepriame, o ich absorpcii cez črevnú bariéru sú dané zvýšením antioxidačnej kapacity plazmy po konzumácii potravín bohatých na polyfenoly. Polyfenoly sa u ľudí tiež líšia v mieste ich absorpcie. Niektoré polyfenoly sa dobre vstrebávajú v gastrointestinálnom trakte, zatiaľ čo iné v čreve alebo v inej časti tráviaceho traktu. V potravinách existujú všetky flavonoidy okrem flavanolov v glykozylovaných formách. Osud glykozidov v žalúdku ešte nie je jasný. Väčšina glykozidov pravdepodobne odoláva kyselinovej hydrolýze v žalúdku a tak sa dostávajú neporušené do čreva, kde sa môžu absorbovať len aglykóny a málo glukozidov. Experimentálne štúdie vykonané u potkanov ukázali, že absorpcia na žalúdočnej úrovni je možná pre niektoré flavonoidy, ako je kvercetín, ale nie pre ich glykozidy. Navyše bolo nedávno preukázané, že u potkanov a myší sa antokyaníny absorbujú zo žalúdka.

2 názory k “Biologická dostupnosť polyfenolov vyrobených z hrozna

  1. Uz som si myslela, ze konecne nieco seriozne, bez ezoteriky, zariekania a prezentovania bozikov vychodnych ideologii..Isla som si nieco objednat, ked prave soska padleho anjela na Vasej stranke ma odradila.. Skoda, ze aj do serioznych firiem sa dostava falosne duchovno..Aj zariekate tieto produkty, aby bolu ucinnejsie ? Dakujem.

    1. To ste ma pobavila. Prepáčte, že odpisujem až teraz. Nevidel som tieto maily. Žiadne zaklínačky nerobíme. Hentú fotku som si spravil v Južnej Afrike, ked som bol víno degustovať. Je to vo Val du Charon vinárstve. Mne sa tá postavička páčila a ani by ma nenapadlo, že by to mal byť padnutý aniel 🙂
      Píšte na info@zidobre.sk

Nie je možné pridávať komentáre.